RDW kenteken

Wat is nu eigenlijk een RDW kenteken? En heb je het eigenlijk wel nodig? En, zo ja, waarvoor heb je dan een RDW kenteken nodig? Het antwoord is eigenlijk simpel: je moet een RDW kenteken hebben. Dit vormt namelijk de registratie van je auto en in Nederland (en ook andere handen) is het verplicht om je auto te registreren. Deze registratie geschiedt wanneer je een nieuwe auto koopt of wanneer je een auto van iemand overneemt. Jouw gegevens moeten dan aan deze auto gekoppeld worden en dat wordt geregistreerd bij de RDW, oftewel de RijksDienst Wegverkeer. Om deze registratie herkenbaar te maken op je auto worden je gegevens gekoppeld aan een reeks cijfers en letters. Dit is een unieke combinatie en dit vormt het kenteken van je auto. Omdat dit kenteken geregistreerd staat bij de RDW noemen we dit ook wel het RDW kenteken.

RDW kenteken aanvragen

Als je een auto van iemand overneemt en dus een tweedehands auto koopt, dan hoef je geen RDW kenteken aan te vragen. Het RDW kenteken is immers dan al bekend, omdat de auto hier reeds van voorzien is. Het enige wat hoeft te gebeuren is dit kenteken aan jouw gegevens koppelen. Dit noemen we een RDW kenteken overschrijven. Een RDW kenteken aanvragen doe je dus bij een nieuwe auto. Dit wordt ook wel ‘de auto op kenteken zetten’ genoemd. Nieuwe auto’s zijn standaard nog niet voorzien van een RDW kenteken en deze wordt dus pas aangevraagd als de auto een eigenaar krijgt. De auto wordt dan voor de eerste keer op naam gezet.

RDW kenteken overschrijven

Bij een tweedehands auto is er dus geen sprake van een RDW kenteken aanvragen. De auto heeft al een geregistreerde eigenaar en de auto verandert van eigenaar. De nieuwe gegevens moeten dan doorgegeven worden aan de RDW. Dit noemen we een RDW kenteken overschrijven. Bij het overschrijven van een RDW kenteken worden dus de oude gegevens overschreven door de nieuwe.